risk 2 bil göteborg

Riskutbildning

Risktvåan (risk2)

Vad gör man om det kommer underkylt regn? Hur snabbt kan jag stanna när jag behöver?
Hur känns det att förlora kontrollen över min bil? Vad gör jag om en älg springer ut på vägen precis framför mig? Eller ett barn? Under risktvåan får du själv prova på att ta snabba beslut och lära dig hantera bilen i och inför riskfyllda situationer.

Hur går risktvåan till?
Risktvåan, också känd som ”halkan”, är den praktiska delen av den obligatoriska riskutbildningen när du ska ta körkort. Utbildningen sker vid ett kurstillfälle på en särskild bana. Även om den ofta kallas ”halkbanan” får du pröva på fler underlag än hala vägbanor. Under risktvåan kommer du själv få uppleva och hantera riskfaktorer som hala vägbanor, göra egna bedömningar och känna hur bilen reagerar på dina manövrar. Kursen innehåller inget konkret prov. Däremot kan du nekas intyg om kursledaren upplever att du inte tillgodogör dig – eller deltar aktivt i – utbildningen. Detta är dock ovanligt.

Vad ska jag lära mig?
Kursens mål är en god förståelse för risker och risktagande i bilkörning, vad som kan hända om risken blir en verklig olycka, hur beteenden och attityder påverkar trafiken och hur du som förare kan undvika risker eller hindra andra från att ta dem. Fokus ligger snarare på planering än häftig körning: Det bästa är inte att kunna häva en sladd, utan att undvika att få den över huvud taget.

Att tänka på innan du börjar
Kursen ställer höga krav på din förmåga att manövrera bilen, göra snabba bedömningar, förstå trafiksituationer och reagera effektivt. Därför brukar vi rekommendera eleverna att planera in risktvåan sent i körkortsutbildningen, så att du hunnit tillgodogöra dig många körlektioner och hunnit få många ”mil i kroppen”.

Efter genomförd och godkänd risktvåa skickar trafikövningsplatsens personal ditt intyg till Trafikverket. Intyget är giltigt i fem år.