risk 2 mc göteborg

Risktvåan för MC

Risk 2 MC

Central Riskutbildning 2 för Mc

Vår Riskutbildning 2 för Mc hålls i  Åby, Mölndal – nära för hela Göteborgsområdet!

Vad händer om jag tappar greppet med framhjulet? Hur lågt ner kan jag gå i en kurva innan fotpinnen skrapar i asfalten? Hur långsamt kan jag köra och fortfarande hålla balansen? Som motorcykelförare har man stor rörelsefrihet. Dock är en motorcykel är mer svårbalanserad än en bil, och den lämnar sin förare mycket mer blottad. Därför har körkortsutbildningen för motorcykel en egen riskutbildning.

 

Hur går risktvåan MC till?

Risktvåan är den praktiska delen av den obligatoriska riskutbildningen för MC och sker vid ett undervisningstillfälle som tar ungefär 4,5 timmar. Under risktvåan kommer du själv få uppleva och hantera riskfaktorer som grus på vägen och höga/låga hastigheter, göra egna bedömningar och känna hur motorcykeln reagerar på dina manövrar. Kursen innehåller inget konkret prov. Däremot kan du nekas intyg om kursledaren upplever att du inte tillgodogör dig – eller deltar aktivt i – utbildningen. Detta är dock ovanligt.

 

Vad ska jag lära mig?

Den syftar främst till att ge eleven självkännedom och bekantskap med flera riskfyllda situationer och avgöranden som man kan utsättas för som motorcyklist. Till skillnad från risktvåan för bil, som ofta kallas ”halkan”, så förekommer inga halkmoment eller omkullkörningar i risktvåan för motorcykel. Istället fokuserar utbildningen på att i praktiken uppleva och fundera över vilka risker som finns vid till exempel hård bromsning och acceleration, manövrering i svåra lägen, på olika underlag och vid olika väderförhållanden.

 

Att tänka på innan du börjar

Även om få blir underkända vid risktvåan så rekommenderar vi ändå att du bokar in din risktvåa i slutskedet av din körkortsutbildning. Detta eftersom de moment du går igenom under risktvåan ställer stora krav på dig som förare. Dina körkunskaper kommer inte testas, men det förutsätts att du är mycket van vid att hantera och manövrera motorcykeln.

När du har genomfört och blivit godkänd på risktvåan skickar övningsplatsens personal ditt intyg till Trafikverket. Intyget är giltigt i fem år.