risk 1 mc göteborg

Riskettan för MC

Risk 1 MC

Är det smart att köra hem snabbt när man är trött och vill gå och lägga sig? Är det dumt att vilja imponera på sina kompisar? Är det bara mörkret som är farligt med nattkörning? Att befinna sig i trafiken innebär alltid en viss risk. En motorcykel lämnar sin förare mycket mer blottad och är mer svårbalanserad än en bil. Därför har motorcykelkörkortet en egen riskutbildning.

Hur går riskettan MC till?

Riskettan är den första, teoretiska delen av den obligatoriska riskutbildningen för MC. Kursen, som tar ca 180 minuter (exklusive raster) fokuserar på trötthet, alkohol, droger, grupptryck och deras inverkan på dig som MC-förare. Riskettan innehåller inget prov, men du måste aktivt delta i undervisningen och diskussionsmomenten för att bli godkänd.

 

Vad ska jag lära mig?

Riskettan finns till för att öka säkerheten på våra vägar. Det gör den genom att ge varje förare insikt om sitt ansvar på vägarna, vilka risker man själv och andra kan utgöra samt vad man kan göra för att göra de riskerna så små som möjligt. De viktigaste punkterna under utbildningen är:

  • Hur man blir en bra och säker förare.
  • Hur man hanterar, förutser och undviker riskabla situationer och farliga beteenden i trafiken.
  • Vilka regler som gäller för rattfylleri och trötthet i trafiken.
  • Olika gruppers olycksrisk.
  • Hur trafiken, stress, grupptryck och mycket annat kan påverka dig som förare.

När du har genomfört riskettan och blivit godkänd skickar kursansvarige ditt intyg till Trafikverket.
Därefter är intyget giltigt i fem år.

Har du funderingar kring riskettan eller andra delar av utbildningen? Fråga någon av oss lärare eller i receptionen, så hjälper vi dig!