
Körskolan.com tipsar
Artikel
Saker att tänka på inför uppkörningen
Inför en uppkörning finns det en hel del att tänka på utöver att hålla nerverna i schack. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att öka chanserna att klara uppkörningen. I den här artikeln går vi igenom förberedelser och tips som kan vara bra att ha koll på.
Hur går en uppkörning till?
Hur uppkörningen går till för B-körkort brukar generellt se ut på följande sätt: Du möter förarprövaren och genomgår en identitetskontroll. Prövaren kommer att förklara hur uppkörningen går till och vad som förväntas av dig. Innan du börjar köra kan du bli ombedd att utföra vissa säkerhetskontroller på bilen, som att kontrollera blinkers eller bromsljus.
Uppkörningen innefattar att köra i olika trafikmiljöer (stadstrafik, landsväg, motorväg) och situationer. Du kommer att bedömas på din förmåga att köra säkert, följa trafikregler och hantera bilen på ett korrekt sätt.
Under körningen kan prövaren be dig utföra särskilda moment, som att parkera, vända eller backa. Du kan även bli ombedd att träna på andra moment. Du kan läsa vidare kring just detta hos Trafikverket.
Efter avslutad körning ger prövaren feedback och meddelar om du har blivit godkänd eller inte.
Att förbereda sig inför uppkörning
Förberedelse är A och O för en lyckad uppkörning. Om du känner dig bekväm med punkterna nedan har du kommit en god bit på vägen mot ditt körkort.
Öva regelbundet
Genom att köra regelbundet både på trafikskola och med handledare blir du bekvämare i både bilkörningen och i olika trafiksituationer som uppstår. Du bygger upp både din erfarenhet och ditt självförtroende.
Fokusera på svagheter
Identifiera och träna på de områden du känner dig mest osäker på. Det kan exempelvis vara att öva fickparkering, hitta dragläget i uppförsbacke eller backa runt ett gathörn.
Bekanta dig med området
Skaffa dig koll på området där uppkörningen kommer att ske. Träna på vanliga rutter och svåra korsningar.
Repetera teori
Säkerställ att du har en god förståelse för trafikregler och skyltar.
Gå igenom säkerhetskontroller
Innan du börjar köra kan du bli ombedd att utföra vissa säkerhetskontroller på bilen, exempelvis:
Kontroll av ljus: Du kan bli ombedd att visa hur du slår på och kontrollerar bilens olika ljus, inklusive halvljus, helljus, blinkers och bromsljus.
Däck och däcktryck: Prövaren kan be dig kontrollera däckens skick, inklusive slitbanans djup och att däcken har korrekt tryck.
Olje- och vätskenivåer: Du kan behöva visa hur du kontrollerar oljenivån i motorn samt nivåerna för kylarvätska och bromsvätska.
Vindrutetorkare och spolarvätska: Prövaren kan be dig demonstrera hur du aktiverar vindrutetorkarna och säkerställer att det finns tillräckligt med spolarvätska.
Säkerhetsbälten och krockkuddar: Du kan bli ombedd att kontrollera att säkerhetsbältena fungerar korrekt och att inga varningslampor för krockkuddar är tända.
Var säker på att du kan utföra de nödvändiga säkerhetskontrollerna på bilen.
Förbered dig mentalt
Öva på att hantera nervositet och stress. Kom ihåg att en stor del av förberedelsen också handlar om att bygga upp din förmåga att hantera situationer lugnt och säkert.
Nervös inför uppkörning
Om du lätt blir stressad och nervös finns det flera tekniker att arbeta med:
- Djup och medveten andning kan minska stress och hjälpa dig att hålla dig lugn.
- Visualisera en lyckad uppkörning och påminn dig själv om din träning och kunskap.
- Ersätt negativa tankar med positiva. Påminn dig själv om din förmåga och tidigare framgångar.
- Ju mer du övar, desto mer självsäker blir du. Övning ger dig också möjlighet att vänja dig vid olika situationer.
- Berätta om din nervositet. Att diskutera dina känslor med en instruktör eller vän kan hjälpa till att lätta på trycket.
Tips på uppkörningsdagen
Enkla riktlinjer att utgå från:
Var i god tid.
Kommer du till uppkörningen stressad är det lätt att du gör misstag under ditt test.
Var utvilad och lugn
En god natts sömn är viktig för koncentrationsförmågan. Försök att hålla dig lugn och fokusera på uppgiften.
Kontrollera bilen
Innan du börjar köra, kontrollera att allt är i ordning med bilen, som säkerhetsbälten, stolen, speglar och ljus.
Följ trafikreglerna noggrant
Respektera hastighetsbegränsningar, väjningsplikter och stoppskyltar.
Var uppmärksam på din omgivning
Håll koll på andra trafikanter, fotgängare och eventuella hinder på vägen.
Visa att du kan hantera olika trafiksituationer
Det är viktigt att kunna anpassa sig till olika situationer som uppstår i trafiken.
Ha rätt inställning
Var öppen för instruktioner och feedback från förarprövaren.
Hur lång tid tar uppkörningen?
En uppkörning är ungefär 30 minuter lång. Du kan dock räkna med att vara på Trafikverket uppemot en timme. Var i god tid före din uppkörning.
Vad är vanligaste felen vid en uppkörning?
- Eleven använder inte rätt teknik när den backar runt hörn. Kom ihåg att kolla igenom bakrutorna, vrid huvudet och håll bra fokus och koll, och titta långt bak när du backar.
- Eleven slarvar med att använda speglarna. Kom ihåg att alltid ha en rörlig blick, och innan du gör någonting med bilen ska du alltid kolla speglarna.
- Eleven har felaktig placering på körbanan. Kom ihåg att vid en vänstersväng ska du ha en placering mer mot mittlinjen. Vid en högersväng ska du fortsatt ha en placering mot högerkant eller högerlinjen.
Lycka till med din uppkörning!